Monday, August 2, 2010

Limassol…the most expensive areas

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει – και μάλιστα σημαντικά – τον τομέα των κατασκευών και της ανάπτυξης γης στην Κύπρο, ωστόσο ορισμένες περιοχές φαίνεται να μένουν ανεπηρέαστες από τις επιπτώσεις της κρίσης. Συγκεκριμένα, η Λεμεσός και κάποιες από τις καλύτερες περιοχές της όχι απλώς δεν απώλεσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον που κατείχαν, αλλά, αντίθετα, παρουσιάζονται ως ιδιαίτερα ελκυστικοί προορισμοί.

Η κατάσταση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στους ξένους επενδυτές – ως επί το πλείστον Ρώσους – που επενδύουν ασταμάτητα στην πόλη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ζουν μόλις έναν με δύο μήνες στην Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, επιλέγουν να αγοράσουν κατοικία αντί να μένουν σε ξενοδοχείο τόσο οι ίδιο όσο και η οικογένειά τους. Σημειώνεται, παράλληλα, ότι πολλές περιοχές της Λεμεσού απευθύνονται είτε σε ξένους είτε σε ντόπιους αγοραστές, κατάσταση η οποία διαμορφώνει και την τιμή στην οποία πωλούνται τα ακίνητα.

Για παράδειγμα, η περιοχή στον Ποταμό Γερμασόγειας απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ξένους επενδυτές, ανεβάζοντας έτσι την τιμή για αγορά διαμερίσματος γύρω στις 3.500 με 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ/μ). Σημειώνεται ότι πολλοί επιχειρηματίες από τη Ρωσία επιλέγουν να αγοράσουν μια οικία για τη δική τους διαμονή κατά το διάστημα που βρίσκονται στην Κύπρο, αλλά και για τη διαμονή της οικογένειάς τους, όταν επισκέπτεται τη χώρα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ένα μεγαλοστέλεχος εταιρείας προτιμά να δαπανήσει 1 εκατ. ευρώ για αγορά διαμερίσματος αντί να τρέχει κάθε φορά σε ξενοδοχείο να ψάχνει για δωμάτιο και διατροφή.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι περιοχές που ελκύουν σε μεγάλο βαθμό Κύπριους αγοραστές. Το γεγονός αυτό διατηρεί και τις τιμές σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφού η αγορά είναι πιο ανταγωνιστική και οι επιχειρήσεις που πωλούν ακίνητα «βγαίνουν» στην αγορά με τις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Ακριβότερη «κυπριακή» περιοχή στη Λεμεσό θεωρείται το ύψωμα Πανθέα, στα δημοτικά όρια της Μέσα Γειτονιάς, με τις τιμές να ανέρχονται στις 3.000 ευρώ ανά τ/μ για αγορά οικίας (διαμερίσματος ή μονοκατοικίας).

Περιοχή


Τιμή (ευρώ) ανά τ/μ

Ποταμός Γερμασόγειας


3.500

Μέσα Γειτονιά


2.500

Ύψωμα Πανθέα


3.000

Παραλιακό μέτωπο Λ/σού


10.000

Νέα μαρίνα Λ/σού


12.000

Πληρότητα
Σημαντική πληρότητα παρατηρείται στα ξενοδοχεία, αφού την περασμένη εβδομάδα μεγάλος αριθμός Ρώσων επισκεπτών έφτασαν στην Κύπρο για διακοπές. Το ίδιο φαινόμενο αναμένεται να παρατηρηθεί και την ερχόμενη βδομάδα. Την ευκαιρία αυτή δράττουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης της Λεμεσού, οι οποίοι διοργανώνουν πολλές εκθέσεις και παρουσιάσεις για ομάδες επιχειρηματιών από τη Ρωσία, με σκοπό να τους προωθήσουν νέα έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και φέτος η επενδυτική διάθεση των ξένων επιχειρηματιών είναι σε καλά επίπεδα, την ίδια ώρα που οι τιμές, λόγω και της κρίσης, είναι σε ανταγωνιστικά πλαίσια.
Στα θετικά για το ρώσικο επενδυτικό ενδιαφέρον εντάσσονται, σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους της Λεμεσού, η άνοδος της τιμής του ρουβλίου, αλλά και του πετρελαίου. Ρώσοι επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών βλέπουν πως το επενδυτικό πεδίο είναι θετικό, τη στιγμή που στην Κύπρο βρίσκουν πολλές ανέσεις – εταιρικές και προσωπικές – και επενδύουν στη χώρα. Εξάλλου, τα ρωσικά σχολεία, ο ρωσόφωνος Τύπος και άλλες επιχειρήσεις από την εν λόγω χώρα δημιουργούν οικείο κλίμα στα στελέχη από τη συγκεκριμένη χώρα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ιδίους.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης στον τομέα των αγοραπωλησιών ακινήτων είναι και ο σχεδιασμός που υπάρχει για την υλοποίηση νέας μαρίνας στη Λεμεσό. Οι τιμές για τα ακίνητα πέριξ του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη, ενώ το ενδιαφέρον για επενδύσεις αναμένεται πως θα αφορά ως επί το πλείστον ξένους επιχειρηματίες και στελέχη.

www.kathimerini.com.cy