Monday, August 2, 2010

Guardian: “Η Ελλάδα πουλάει νησιά για να σώσει την οικονομία”

Guardian: “Η Ελλάδα πουλάει νησιά για να σώσει την οικονομία”

Η Ελλάδα ανοίγει το δρόμο και σε άλλους δισεκατομμυριούχους να ζήσουν το όνειρο πολλών κροίσων όπως του Αριστοτέλη Ωνάση παλαιότερα ή του Richard Branson και των αδερφών Barclay στις μέρες μας, κάνοντας πιο εύκολη την αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ενός νησιού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian στη χθεσινή της έκδοση.


Μέρος της Μυκόνου, σύμφωνα με την Guardian, είναι ένα από τα «φιλέτα» που διατίθενται προς πώληση. Η έκταση ανήκει κατά το ένα τρίτο στο κράτος, το οποίο αναζητά αγοραστή που θέλει να διαθέσει κεφάλαια για την κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου, Ρώσοι και Κινέζοι είναι μεταξύ των εν δυνάμει επενδυτών σε περιοχή της Ρόδου, ενώ ο Roman Abramovich, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, θεωρείται ένας από αυτούς που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στα ελληνικά νησιά.

Η πώληση ενός νησιού, ή η μακροχρόνια μίσθωση θα συνέβαλε στην ενίσχυση του δημόσιου κορβανά, αναφέρει η Guardian, σημειώνοντας ότι ο διαδικτυακός τόπος Private Islands έχει στη λίστα του το έκτασης 1.235 στρεμμάτων Νησί της Ναυσικάς στο Ιόνιο με τιμή πώλησης τα 15 εκατ. ευρώ.

«Είμαι στεναχωρημένος, η πώληση νησιών ή εκτάσεων που ανήκουν στους Έλληνες θα έπρεπε να είναι η τελευταία επιλογή», σημείωσε ο Μάκης Περδικάρης, διευθυντής της Greek Island Properties. «Ωστόσο το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές. Ο λόγος είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων», πρόσθεσε.

Τέλος η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην πώληση του ΟΣΕ και της ΔΕΗ, με τους Κινέζους να θεωρούνται πιθανοί αγοραστές.