Monday, August 2, 2010

Η ακριβότερη περιοχή της Λευκωσίας

Μπορεί η οικονομική κρίση να επηρέασε σημαντικά την κυπριακή οικονομία, όπως και την εγχώρια αγορά ακινήτων, μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό, ωστόσο ορισμένες περιοχές θεωρούνται ως οι κορυφαίες επιλογές για αγορά κατοικίας και διατηρούν έτσι πολύ υψηλές τιμές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Στροβολίδης, αναφέρει πως στη Λευκωσία η ακριβότερη περιοχή είναι η Έγκωμη, στην οποία οι τιμές για αγορά τεμαχίου γης κινούνται από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και άνω, την ίδια στιγμή που οι τιμές για αγορά διαμερίσματος κυμαίνονται γύρω στις 4.000 ευρώ και για αγορά κατοικίας γύρω στις 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Συγκεκριμένα, για αγορά ενός διαμερίσματος εμβαδού 100 τετραγωνικών μέτρων, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα χρειαστούν να δαπανήσουν γύρω στις 200.000 ευρώ. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τιμής του διαμερίσματος, όπως επίσης και κατοικίας, διαδραματίζουν η περιοχή στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο, η εγγύτητά του σε σχολεία ή άλλες χρήσιμες υπηρεσίες, καθώς και η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση και διακόσμηση του διαμερίσματος ή της κατοικίας. Σημειώνεται, ακόμη, πως οι τιμές στην Έγκωμη κυμαίνονται και αναλόγως του πανεπιστημίου που βρίσκεται στα δημοτικά όρια του εν λόγω δήμου, αφού κοντά σε αυτό έχουν κατασκευαστεί πολλές πολυκατοικίες, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία φιλοξενούν φοιτητές.

Εξάλλου, στην Έγκωμη παρατηρείται ανάπτυξη σε μεγάλα τεμάχια γης, λόγω του ότι ο δήμος έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 15 με 20 χρόνια. Πολλοί επενδυτές θεώρησαν πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδανική για ανέγερση κατοικίας, πολυτελούς μάλιστα, κάτι που έγινε. Σημειώνεται πως για ανέγερση κατοικίας στην Έγκωμη χρειάζονται αρκετά χρήματα, αφού για μια κατοικία 250 τετραγωνικών μέτρων χρειάζεται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Φυσικά, η τοποθεσία παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική τιμή. Για παράδειγμα, η περιοχή πέριξ του ξενοδοχείου Hilton Park είναι η ακριβότερη στην Έγκωμη, ενώ δεύτερη από πλευράς κόστους για αγορά κατοικίας έρχεται η περιοχή στην οποία βρίσκονται οι πρεσβείες – όπως η αμερικανική και ρωσική – λόγω και της ασφάλειας που, θεωρητικά τουλάχιστον, προσφέρει στους κατοίκους.

Αν και στη Λευκωσία οι τιμές στους δήμους της επαρχίας δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή, σε άλλες πόλεις δεν συμβαίνει το ίδιο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Λεμεσού, η οποία αφενός έχει ως ακριβή περιοχή το παραλιακό της μέτωπο και αφετέρου σε αυτό επενδύουν πολλοί ξένοι επιχειρηματίες (ως επί το πλείστον Ρώσοι), γεγονός που ανεβάζει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η τιμή για αγορά κατοικίας στην παραλιακή ζώνη της πόλης, με θέα τη θάλασσα, ανέρχεται γύρω στις 12.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με απλά λόγια, για αγορά οικίας εμβαδού 200 τετραγωνικών μέτρων χρειάζονται γύρω στα 2,4 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό αυξάνεται σημαντικά, με την προσθήκη πολυτελών ανέσεων, όπως τζακούζι και πισίνες.

Την ίδια στιγμή, στην Πέγεια της επαρχίας Πάφου πολλές πολυτελείς επαύλεις ψάχνουν αγοραστές, αφού οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους είτε τις πώλησαν στους κατασκευαστές και έφυγαν για τη χώρα τους είτε είναι στο ψάξιμο για ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδη, σήμερα στην αγορά παρουσιάζονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ωστόσο, οι επίδοξοι αγοραστές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

www.kathimerini.com.cy