Monday, August 2, 2010

ΕΕ: Θέλει πιο πράσινους developers

ΕΕ: Θέλει πιο πράσινους developers
21.05.2010 · Posted in Cyprus Real Estate, International Real Estate
ΕΕ: Θέλει πιο πράσινους developers

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Εκθεση για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Κτιρίων, στόχος της οποίας είναι η προώθηση οικονομικά συμφερουσών λύσεων για τη βελτίωση των συνολικών ενεργειακών επιδόσεων των κτιρίων εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές και τοπικές συνθήκες.

Τα κτίρια, κατά την έκθεση, παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας και τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 στην ΕΕ.

Ευθύνονται για το 40% περίπου της συνολικής τελικής ενεργειακής κατανάλωσης και για το 35% των συνολικών εκπομπών CO2 στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Συνεπακόλουθα, διαθέτουν σημαντικό ανεκμετάλλευτο δυναμικό, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ ως και 11% το 2020.

Η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που ψηφίσθηκε, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, καθότι επηρεάζει άμεσα τα κτίρια στα οποία ζουν και εργάζονται.

Τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, καταναλώνουν κατά μέσο όρο 30% λιγότερη ενέργεια από ό,τι τα συμβατικά, χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και έχουν μικρότερο κόστος συντήρησης και φθηνότερους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Τα οφέλη, επομένως, για τα νοικοκυριά είναι πολλαπλά.

Τι προβλέπει η Εκθεση
————-
Σύμφωνα με την έκθεση, τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να προωθήσουν την υιοθέτηση, από την αγορά, κτιρίων, των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας είναι χαμηλές ή μηδενικές μέσω της κατάρτισης συγκροτημένων εθνικών σχεδίων.

Με την Εκθεση, ενθαρρύνεται η οικονομική στήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, μέσω κοινοτικής και εθνικής χρηματοδότησης, ενώ τα Κράτη Μέλη καλούνται να καταρτίσουν έως τις 30 Ιουνίου 2011 εθνικά σχέδια δράσης με προτάσεις, προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση νέων και ανακαινιζόμενων κτιρίων.

Με το Ψήφισμα, εισάγεται, για πρώτη φορά η έννοια των κτιρίων «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας», δηλαδή κτιρίων με πολύ υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα.

Προβλέπεται ότι, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ για τα δημόσια κτίρια ο στόχος είναι πιο φιλόδοξος, καθότι πρέπει να πληρούν τη συγκεκριμένη προϋπόθεση μέχρι το 2018, θέτοντας έτσι το παράδειγμα.

Η Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκει, επίσης, την πιο ενεργή προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, τα οποία υφίστανται εκτενή ανακαίνιση (δηλαδή των κτιρίων όπου η ανακαίνιση αφορά άνω του 25% της επιφάνειάς τους, είτε το κόστος της ανακαίνισης ξεπερνά το 25% της αξίας τους) μέσω του καθορισμού ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης. Προβλέπεται ακόμη η υποχρεωτική εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» τόσο στα νέα, όσο και στα ανακαινισμένα κτίρια.

As published on INBUSINESS on 18/5/2010