Monday, August 2, 2010

Επένδυση σε αποθήκες η νέα τάση

Ημερομηνία: 26.05.2010
Μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι επαγγελματίες εγκαταλείπουν το επάγγελμα και ενοικιάζουν ή πωλούν τα γκαράζ τους.

Οι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι αποτελούν το μέλλον στην αγορά του real estate, αφού φαίνεται να κερδίζουν όλο και υψηλότερες τιμές ενοικίασης και πώλησης.

Πλέον πολλοί επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται πως οι λειτουργικοί αποθηκευτικοί χώροι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στην αύξηση των κερδών και στην ελαχιστοποίηση των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησής τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι σήμερα δραστηριοποιούνται εταιρείες στην εγχώρια αγορά που ασχολούνται αποκλειστικά με τους αποθηκευτικούς χώρους και τα κέντρα διανομής, την ίδια στιγμή που αυτό δεν αποτελεί κυπριακή τάση, αλλά παγκόσμια.

Στα ύψη
Οι τιμές τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά αποθήκης είναι σήμερα σε υψηλά επίπεδα, παρά την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας στην εγχώρια αγορά. Οι εταιρείες που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο ψάχνουν σήμερα για αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά αφορούν τη λειτουργικότητά τους, αφού οι παλιοί ενιαίοι χώροι δεν είναι αυτό που ζητούν πλέον οι εταιρείες. Φυσικά, η εγγύτητα της αποθήκης σε υπεραστικό οδικό δίκτυο είναι βασικό πλεονέκτημα για έναν τέτοιο χώρο, κυρίως για τις εμπορικές εταιρείες που καλύπτουν όλη την εγχώρια αγορά. Σημειώνεται πως παλαιότερα οι εταιρείες έκαναν τις δικές τους αποθήκες, ωστόσο η ραγδαία ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης και διανομής καθιστούν την ενοικίαση πιο βολική λύση για τις εταιρείες, παρόλο που μπορεί να είναι αρκετά πιο υψηλό το κόστος.

Βιομηχανική Ζώνη


τιμή ενοικίασης ανά 100 τ/μ

Λατσιά


€ 2000

Γέρι


€ 1500

Λακατάμεια


€ 1600

Κοκκινοτριμιθιά


€ 1400

Δάλι


€ 2000

Αλλάζουν επάγγελμα
Οι καλές τιμές στις οποίες προσφέρονται σήμερα οι αποθήκες έχουν οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες (όπως μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων) που διαθέτουν μεγάλους ενιαίους χώρους να μετατρέψουν την ιδιοκτησία τους σε αποθήκη και να αποσυρθούν από το χειρωνακτικό τους επάγγελμα. Συγκεκριμένα, σε σχετικά νέες βιομηχανικές ζώνες της Λευκωσίας, όπως στη Λακατάμεια, στα Λατσιά, στο Γέρι και στην Κοκκινοτριμιθιά, υπάρχουν πολλές υπό διαμόρφωση αποθήκες. Οι εν λόγω χώροι τροποποιούνται από τους κατόχους τους, οι οποίοι προτιμούν να ενοικιάζουν τον χώρο που διαθέτουν αντί να εργάζονται, με την ελπίδα να κερδίσουν όσα κερδίζουν από την ενοικίαση του χώρου τους. Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες ανεκμετάλλευτων τεμαχίων γης προχωρούν στην ανέγερση νέων αποθηκευτικών χώρων, με τη δυνατότητα αλλαγής των αποθηκευτικών ραφιών και όλων των χώρων της αποθήκης αναλόγως των αναγκών της εταιρείας που θα εξασφαλίσει την αποθήκη. Παράλληλα, οι εταιρείες προσλαμβάνουν πλέον διευθυντές αποθήκης (logistics managers) που διαφέρουν κατά πολύ από τους «παλιάς κοπής αποθηκάριους». Συγκεκριμένα, οι εν λόγω διευθυντές έχουν την ευθύνη για την οργάνωση της αποθήκης, τη ρύθμιση του προγράμματος Warehouse Management System (WMS), το οποίο αφορά όλα τα προϊόντα που υπάρχουν σε μια αποθήκη, ενώ ο διευθυντής αποθήκης είναι και υπεύθυνος για το πρόγραμμα των ατόμων που ασχολούνται με τη διανομή των προϊόντων.

Απόδοση
Κατά τη δεκαετία του 1990 διαχωρίστηκαν από το κράτος πολλά νέα τεμάχια σε βιομηχανικές ζώνες, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν πολλοί επαγγελματίες, αγοράζοντας γη και ανεγείροντας νέα, μεγάλα επαγγελματικά γκαράζ. Σημειώνονται παραδείγματα με μέσους όρους προσέγγισης τιμών που αφορούν το 1996 και το 2010. Άρα οι τιμές είναι τρέχουσες και δεν προσμετράται ο πληθωρισμός, αλλά ούτε και συναφείς οικονομικοί παράμετροι καθορισμού τιμών. Πολλοί επαγγελματίες εξασφάλισαν μεταξύ των ετών 1994 και 1998 τεμάχια γης, όπου ανέπτυξαν μεγάλους επαγγελματικούς χώρους προς 150 με 200 χιλιάδες ευρώ. Η εν λόγω γη σήμερα, με τις ανάλογες αναπτύξεις που έχει μέσα, έχει αξία τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόδοση περίπου της τάξης του 500%. Στην περίπτωση της ενοικίασης των χώρων, οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Άρα η απόσβεση της επένδυσης που έγινε πραγματοποιείται εντός τριών περίπου χρόνων.

www.kathimerini.com.cy Του Ανδρέα Κωστουρή