Monday, August 2, 2010

Cyprus is buying…. (Politis newspaper January,2010)

Πρόταση για απόκτηση της οικίας όπου διέμενε ο Μακάριος στην εξορία έναντι $7 εκ.

Η Κύπρος αγοράζει στις Σεϋχέλλες

Ο μέχρι πρότινος γεν. διευθυντής του Γρ. Προγραμματισμού, Α. Μολέσκης, ανέλαβε να ετοιμάσει πρόταση για την αγορά της οικίας San Susi στις Σεϋχέλλες, όπου διέμενε κατά την 13μηνη εξορία του ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Απαιτούνται τουλάχιστον 7 εκατ. δολάρια
Μία πρόταση μάλλον παράκαιρη και ενδεχομένως και παράλογη εξετάζει η Κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Η πρόταση αφορά την αγορά της οικίας «San Susi» όπου διέμενε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατά τη διάρκεια της εξορίας του στις Σεϋχέλλες.
Παρά την ιστορική σημασία που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη οικία για τον εθνικοαπελευθερωτικό και αντιαποικιακό αγώνα του 1955-59, το ζητούμενο ποσό για την πώληση του ακινήτου από την ιδιοκτήτριά του, της τάξης των 7 εκατ. δολαρίων (5 περίπου εκατ. ευρώ) κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό. Πόσο δε μάλλον σε μια περίοδο στενότητας των δημοσίων οικονομικών.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π», το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε και στο πρόσφατο παρελθόν το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, να το απασχολήσει και σε κάποια από τις προσεχείς του συνεδριάσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα είχε οδηγηθεί στο Υπουργικό τον Οκτώβριο του 2008 όπου και λήφθηκε η πρώτη σχετική απόφαση.

Ανέλαβε ο Μολέσκης
Η απόφαση αυτή αφορούσε στην εξουσιοδότηση του τότε γενικού διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού, Ανδρέα Μολέσκη, να μελετήσει περαιτέρω το όλο θέμα και να υποβάλει, μέσω του Υπουργού Οικονομικών, σχετική έκθεση στο Υπουργικό αναφορικά με τη δυνατότητα αγοράς της συγκεκριμένης οικίας στις Σεϋχέλλες.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιος έφερε προς συζήτηση και εξέταση μια τέτοια ιδέα και σε τι θα εξυπηρετήσει. Μία από τις πηγές, με τις οποίες επικοινωνήσαμε, μας ανέφερε ότι η ιδέα προήλθε από διπλωματικούς κύκλους οι οποίοι είχαν επαφή με ανώτατα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας.
Επί της ουσίας, πρόσφατα ετοιμάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών η σχετική πρόταση στη βάση της εισήγησης του κ. Ανδρέα Μολέσκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο κ. Μολέσκης διερεύνησε περαιτέρω το θέμα συνεργαζόμενος με τον Β. Τσάμπερλεν, ύπατο αρμοστή της Κύπρου στη Ναϊρόμπι και διαπιστευμένο στις Σεϋχέλλες καθώς και με τον επιτετραμμένο της Κύπρου στο νησί, Π. Παπακόκκινο. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, όπως καταγράφεται, αρχικά δεν ενδιαφερόταν να το πωλήσει (συνεπώς η ιδέα από κάπου αλλού προήλθε).

Για 7 εκατ. δολάρια
Ωστόσο στη συνέχεια των συζητήσεων συμφώνησε να πωλήσει την οικία και μέρος τού κτήματος που την περιβάλλει «σε καλή τιμή», διεκδικώντας το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην πρόταση Μολέσκη σημειώνεται πάντως ότι η οικία βρίσκεται σε έναν ψηλό λόφο με θέα τη θάλασσα και την πρωτεύουσα Βικτώρια.
Ο επιτετραμμένος της Κύπρου, Π. Παπακόκκινος, συνέχισε τις διαπραγματεύσεις και διαβίβασε στη συνέχεια στο Γραφείο Προγραμματισμού την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον από κυπριακής πλευράς θα μπορούσε να συζητηθεί μια προσφορά από 5 έως 7 εκατ. δολάρια. Στη σχετική πρόταση διατυπώνεται και η εκτίμηση ότι η προσφερόμενη τιμή πώλησης από την ιδιοκτήτρια είναι «λογική» λαμβανομένων υπόψη των τιμών άλλων νέων επαύλεων που αγοράστηκαν πρόσφατα στην ίδια περιοχή και φθάνουν έως και τα 10 εκατ. δολάρια. Ωστόσο σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι τιμή του συγκεκριμένου κτήματος είναι υπερβολικά ψηλή.

Υπάρχει κι έκπτωση
Από πλευράς του κ. Β. Τσάμπερλεν διαμηνύθηκε ότι η ιδιοκτήτρια της έπαυλης «San Susi» ενδιαφέρεται να την πωλήσει μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του κτήματος που την περιβάλλει (τα 10 χιλιάδες τ.μ. από τα 14 χιλιάδες τ.μ.) έναντι των 5 εκατ. δολαρίων χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι παρεμβαίνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στη βάση της προηγούμενης απόφασης από το Υπουργικό, προτίθεται να αποταθεί εκ νέου στο Σώμα και να ζητήσει τη λήψη απόφασης σε σχέση με το εάν η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην αγορά της οικίας στην οποία διέμενε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στις Σεϋχέλλες κατά την 13μηνη εξορία του. Πάντως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διατηρούν σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη αγορά, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη οικία μπορεί να έχει κάποια ιστορική σημασία για την Κύπρο, αλλά δεν παύει να είναι ένα συνηθισμένο σπίτι, το οποίο, έστω και εάν μετατραπεί σε μουσείο θα έχει περιορισμένη χρήση και ωφέλεια.
Στην εξορία για 13 μήνες
Ο Μακάριος κρατήθηκε στην απομόνωση των Σεϋχελλών για 13 συνολικά μήνες (από το Μάρτη του 1956 μέχρι τον Απρίλη του 1957). Μαζί του είχαν εξοριστεί και οι Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανός και ο δημοσιογράφος Πολύκαρπος Ιωαννίδης.Απελευθερώθηκαν στις 28 Μαρτίου του 1957 με τον όρο να μην επιστρέψουν στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τους συνεξόριστούς του έφθασαν στην Αθήνα στις 17 Απρίλη του 1957.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ

Κωδικός άρθρου: 922965

ΠΟΛΙΤΗΣ – 15/01/2010, Σελίδα: 41