Monday, August 2, 2010

Αποφεύχθηκαν έως τώρα οι χρεοκοπίες εταιριών…

Αποφεύχθηκαν έως τώρα οι χρεοκοπίες εταιριών αν και η Ελλάδα κινδύνευσε να καταρρεύσει – Που το αποδίδουν οι τραπεζίτες;

Το τραπεζικό σύστημα με την στρατηγική που έχει ακολουθήσει έχει καταφέρει να διαφυλάξει τις ελληνικές επιχειρήσεις από χρεοκοπίες τονίζουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη.
Ταυτόχρονα αναφέρονται στην τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας αλλά και ιστορικές αποφάσεις της Ευρώπης να στηρίξουν τις χώρες της Ευρωζώνης.

Οι τραπεζίτες δεν εμφανίζονται με ενιαία στάση. Εκτιμούν ότι ήταν μνημειώδης η παρέμβαση ωστόσο τα προβλήματα της Ελλάδος δεν έχουν επιλυθεί.
Άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα κέρδισε πολύτιμο χρόνο ώστε να καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία.
Εκτενώς αναφέρονται τα τραπεζικά στελέχη στο ενδεχόμενο κρατικοποιήσεων τραπεζών. Θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί κρατικοποίηση τραπεζών.
Τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανακτήσουν την ρευστότητα τους και να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ ώστε να μπορέσουν να εστιασθούν στα προβλήματα των επιχειρήσεων.
Το μείζον θέμα που θα απασχολήσει την ελληνική οικονομία προσεχώς θα είναι το ενδεχόμενο έξαρσης του φαινομένου των χρεοκοπιών.
Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση που έχει λάβει ιστορικές διαστάσεις για την χώρα ωστόσο παρατηρείται ένα αξιόλογο γεγονός.
Η χώρα εισέρχεται σε βαθιά ύφεση αλλά χρεοκοπίες εταιριών δεν παρατηρούνται.
Όσα φαινόμενα έχουν υπάρξει είναι περιορισμένα.
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ενώ πριν χρόνια που η οικονομία αναπτυσσόταν με 2% και 3% οι χρεοκοπίες αυξάνονταν και τώρα με ύφεση και με τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας να έχουν έρθει στην επιφάνεια, οι χρεοκοπίες μεγάλων επιχειρήσεων να είναι ανύπαρκτες.
Ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος επισημαίνει ότι οι βασικές αιτίες που οι επιχειρήσεις δεν έχουν οδηγηθεί ακόμη σε αδιέξοδα είναι

1) γιατί οι τράπεζες εστιάσθηκαν στις αναχρηματοδοτήσεις και 2)λόγω της παραοικονομίας.
Όμως ο κ Βγενόπουλος είναι ανήσυχος. Δεν είναι βέβαιο ότι το τραπεζικό σύστημα θα κρατά παθογενείς καταστάσεις σε πολλά επιχειρηματικά δάνεια.
Δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει επιδείνωση του φαινομένου των χρεοκοπιών.
Για την οικονομία τονίζει ότι η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί η Ελλάδα κέρδισε χρόνο αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται.
Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί χρεοκοπίες στις εταιρίες ο Σπύρος Παντελιάς αντιπρόεδρος του ΤΤ δίνει την δική του εξήγηση.
Οι επιχειρηματίες όπως και οι τράπεζες διέγνωσαν νωρίς την κρίση στην Ελλάδα και προετοιμάσθηκαν στο μέτρο του δυνατού ενώ ταυτόχρονα ειδικά στις μεγάλες επιχειρήσεις ο επιχειρηματικός κόσμος είναι υγιής.

Οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι καλομαθημένες στον υπερδανεισμό αλλά δεν έχουν δομικά προβλήματα στο cash flow στην ρευστότητα τους.

Πως θα στηρίξουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις;

Η αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων μέσω διαδικασίας επιμήκυνσης αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των χρεοκοπιών.
Πάντως οι τράπεζες δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα εστιαστούν σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα νέα δάνεια ενώ στις αναχρηματοδοτήσεις προφανώς και θα δώσουν βαρύτητα στην αποφυγή χρεοκοπιών.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις , μικρομεσαίες και μεγάλες πέραν τις επιμήκυνσης του κόστους δανεισμού ζητούν να αποπληρώνουν μόνο τους τόκους των δανείων και όχι το κεφάλαιο.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικού στελέχους παρατηρείται αύξηση έως 50% στις περιπτώσεις των δανείων όπου οι επιχειρήσεις ζητούν να αποπληρώνουν μόνο τους τόκους.
Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ανάλογα ευέλικτα προγράμματα αλλά εσχάτως παρατηρείται το φαινόμενο οι επιχειρήσεις να αποπληρώνουν τόκους και να μεταθέτουν στο μέλλον την καταβολή του κεφαλαίου.
Στην αγορά πάντως συμβαίνουν και ακραίες καταστάσεις.
Με στόχο να προστατέψουν την δανεική ρευστότητα τους οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν και στο σημείο για να κλείνουν συνεργασίες με πελάτες τους επιχειρηματίες καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκα αυτή την περίοδο να αυξάνουν τα επιτόκια ώστε .. να υποχρεώσουν ορισμένες επιχειρήσεις ή να μειώσουν την δανειακή τους έκθεση ή να διακόψουν συνεργασίες.
Έφθασαν λοιπόν τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια σε επιχειρηματικά δάνεια που είχαν συναφθεί στο παρελθόν έως και 200%.
Υπήρξε περίπτωση όπου τράπεζες είχαν συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες είχαν δανείσει με επιτόκια 4% στο παρελθόν και κατά την ανανέωση των συνεργασιών είτε για να τους αποθαρρύνουν είτε για να διακόψουν την συνεργασία αύξησαν τα επιτόκια έως 12%-13% δηλαδή αύξηση 200%.
Από τα αξιοσημείωτα όμως είναι ότι ορισμένες επιχειρήσεις δέχονται να συνάψουν δάνεια ακόμη και με επιτόκια 12% και 13%.

Δημόσιο και τράπεζες δεν επιθυμούν κρατικοποιήσεις

Μπορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δημιουργήθηκε ωστόσο το ελληνικό δημόσιο δεν επιθυμεί κρατικοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι μέσω του Ταμείου μπορούν τράπεζες να προσφύγουν ώστε να αντλήσουν κεφάλαια μέσω της αύξησης κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές.
Ωστόσο οι τράπεζες θεωρούν ότι άπαξ και έχουν θωρακιστεί κεφαλαιακά δεν θα χρειασθεί να προσφύγουν στο Ταμείο.
Η Εθνική διαθέτει επαρκή κεφάλαια, η Alpha υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου και διαθέτει μεγάλη επάρκεια κεφαλαίων η Eurobank χωρίς αύξηση κεφαλαίου κατάφερε να συγκεντρώσει το 2009 πάνω από 750 εκατ ευρώ που θωράκισαν την τράπεζα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και άλλες τράπεζες.
Το τραπεζικό σύστημα θα καταφύγει σε κεφαλαιακή ενίσχυση ως έσχατη λύση.
Π.χ. η ΑΤΕ ενδεχομένως να μετατρέψει τις προνομιούχες σε κοινές μετοχές ώστε να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Εναλλακτική λύση για να προστατέψουν τα κεφάλαια τους οι τράπεζες είναι να μειώσουν το ενεργητικό τους. Να πωλήσουν π.χ. ομόλογα ή άλλα assets με στόχο να αυξήσουν αναλογικά κεφάλαια και δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Πέτρος Λεωτσάκος