Monday, August 2, 2010

Cyta proceeds in a €42,5 million investment

Cyta proceeds in a €42,5 million investment
21.05.2010 · Posted in Cyprus News, Cyprus Real Estate, Financial news

• €23,5 εκ. προς Βάσο Μαρκίδη
• €19 εκ. προς Αθηαινίτη
• Συζητήσεις και για άλλα φιλέτα
Στην αγορά δύο ακινήτων φιλέτων συνολικής αξίας €42,5 εκ. στην οδό Εσπερίδων στο κέντρο της Λευκωσίας, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews το Tαμείο Συντάξεων της CYTA. Συγκεκριμένα δαπανήθηκαν €19 εκ. για την αγορά κτηρίου του Ομίλου Αθηαινίτη δίπλα από τα κεντρικά γραφεία της ΚΜPG και άλλα €23,5 εκ. για κτήριο το οποίο θα περιλαμβάνει γραφεία σε έκταση 10 σκάλων γης προς τον επιχειρηματία Βάσο Μαρκίδη. Παράλληλα ο Οργανισμός βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά φιλέτου η αξία του οποίου θα πλησιάζει τα €10 εκ. στο κέντρο της Λεμεσού.

Το InBusinessNews συνομίλησε με τον πρόεδρο της CYTA Στάθη Κιττή και του ζήτησε καλόπιστα εξηγήσεις για το σκεπτικό της αγοράς των πιο πάνω ακινήτων αφού αφορούν λεφτά από το Ταμείο Συντάξεων του Οργανισμού. Ο κ. Κιττής μας ανέφερε πως πριν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη επένδυση συμβουλεύτηκαν χρηματοοικονομικούς συμβούλους από το εξωτερικό και εγχώριους εκτιμητές ακινήτων.

Πρόσθεσε δε ότι είναι μια πολύ καλή επένδυση καθώς με βάση τις εκτιμήσεις που τους δόθηκαν θα έχουν καλύτερες αποδόσεις, λόγω των εγγυημένων ενοικίων που εξασφάλισαν, σε σύγκριση από του να είχαν τα χρήματα αυτά κατατεθειμένα στην Τράπεζα. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σοβαρότητα αυτών των επενδύσεων και σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάραμε τα χρήματα απερίσκεπτα», εξήγησε.

Ο κ. Κιττής επιβεβαίωσε την πληροφορία μας για αγορά φιλέτου και στο κέντρο της Λεμεσού, ενώ υπογράμμισε ότι καθημερινά αρκετά κτηματομεσιτικά γραφεία, αλλά και άλλοι ιδιώτες προσεγγίζουν τη CYTA για να αγοράσει τα ακίνητα τους.
Είμαστε υπόλογοι στο κράτος

Κληθείς να σχολιάσει το πως θα διαμορφωθεί η επενδυτική πολιτική του Οργανισμού, ο κ. Κιττής δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες. Αρκέστηκε όμως να πει ότι είναι υπόλογοι στο κράτος, και πως ελέγχονται από τη γενική ελέγκτρια και άλλους εσωτερικούς ελεγκτές.

Άλλα €60 εκ. για αγορά φιλέτων
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του InBusinessNews η CYTA προτίθεται να δαπανήσει το 15% του χαρτοφυλακίου της που ανέρχεται σήμερα σε €674 εκ. για αγορά ακινήτων. Αυτό σημαίνει πως θα δαπανήσει €101 εκ. για αγορά ακινήτων, κάτι που μεταφράζεται ότι αναμένεται να μπουν στην αγορά υπό μορφή επενδύσεων άλλα €60 εκ.

Βόμβα το Ταμείο Συντάξεων χωρίς αλλαγές
Τέλος, ο κ. Κιττής σημείωσε ότι προσανατολίζονται στη CYTA στη δημιουργία νέου ασφαλιστικού ταμείου για τους νεοεισερχόμενους στον Οργανισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει καθορισμένα ωφελήματα με καθορισμένες συνεισφορές. «Εάν δεν γίνουν αλλαγές, τότε το Ταμείο Συντάξεως έχει 10 χρόνια ζωής ακόμη», κατέληξε.

By Socrates Ioakim, INBUSINESS