Monday, August 2, 2010

Οι ΗΟΤ περιοχές της Κύπρου

Για να αποκτήσεις ένα σπίτι στο Μοντ Παρνάς δεν πρέπει αλλά να είσαι φραγκάτος αλλά να φαίνεσαι κιόλας! Στην Κύπρο όπως και σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν οικιστικές περιοχές για λίγους και εκλεκτούς, με βαριά πορτοφόλια και πολύ γκλάμουρ. Εκεί τα σπίτια εκτός από πισίνα, έχουν και «ονοματεπώνυμο».

Λίγο η θέα, λίγο οι γείτονες, λίγο το «πρεστίζ», λίγο η ησυχία σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση από το κέντρο έχουν μετατρέψει συγκεκριμένες περιοχές σε πραγματικά «διαμάντια», εκτοξεύοντας τις τιμές των ακινήτων σε δυσθεώρητα επίπεδα. Μιλάμε φυσικά για σπίτια με «ονοματεπώνυμο», πισίνα και ανθισμένους κήπους. Εκεί όπου η οικονομική κρίση πέρασε αλλά δεν άγγιξε, καθώς εξακολουθούν να αποτελούν την κορυφαία επιλογή για τα γερά πορτοφόλια.
Από το σκάσιμο της «φούσκας» στην παγκόσμια αγορά ακινήτων ορισμένοι δρόμοι παραμένουν ανεπηρέαστοι, καθώς διατηρούνται στην κορυφή των προτιμήσεων και οι τιμές τους εξακολουθούν να καίνε. Η λεωφόρος Princess Grace στο Μονακό, η οδός Severn στο Χογκ Κογκ, η Kensington Palace Gardens στο Λονδίνο και η Carolwood Drive στο Μπέβερλι Χιλς αποτελούν μόνο μερικά από τα χλιδάτα παραδείγματα. Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα, έχοντας και η ίδια τις δικές της περιοχές με τιμές – φωτιά για λίγους και εκλεκτούς με βαριά πορτοφόλια. Περιοχές όπως οι Καλογήροι και το παραλιακό μέτωπο στη Λεμεσό, αλλά και το Μοντ Παρνάς στη Λευκωσία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Περιοχές με γκλάμουρ
Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου εκτιμητών ακινήτων, Αντώνης Λοϊζου, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται «κλειστό κλαμπ πλουσίων», ωστόσο απο τη ζήτηση που υπάρχει μπορεί εύκολα να κατάλαβει κανείς ποιες είναι οι “high” περιοχές του νησιού.
Οι πλέον ακριβές περιοχές που έχουν τα χαρακτηριστικά ανάλογων περιοχών στο εξωτερικό και μόνο η «ελίτ» θα επιδιώξει να αποκτήσει ακίνητο εκεί είναι οι εξής:
Λευκωσία – Μακεδονίτισσα (Μοντ Παρνάς)
Λεμεσός – Καλογριές, Καλόγηροι
Λάρνακα – Φανερωμένη
Πάφος – Κονιά
Εξίσου ακριβές περιοχές στην πρωτεύουσα είναι το Πλατύ, η Ελαιών και άλλες, ενώ στις παραλιακές πόλεις, οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσουχτερές όταν το ακίνητο είναι κοντά στη θάλασσα. Ωστόσο, σε αυτές τις περιοχές μπορεί να αποκτήσει σπίτι ακόμα και κάποιος ευκατάστατος «κοινός θνήτος» ή οι πολύ «large» ξένοι, που επιθυμούν ένα εξοχικό κάτω από τον κυπριακό ήλιο.

Ποια είναι όμως η αξία των οικοπέδων στις συγκεκριμένες περιοχές;
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα:
Λευκωσία: 400 – 500 χιλιάδες ευρώ
Λεμεσός: 400 – 500 χιλιάδες ευρώ
Λάρνακα: 325 – 425 χιλιάδες ευρώ
Πάφος: 300 – 350 χιλιάδες ευρώ


Όταν φυσικά κάποιος επιλέξει μια από τις high περιοχές που αναφέραμε για να ζήσει σημαίνει ότι διαθέτει και το ανάλογο βαλάντιο για να δημιουργήσει το παλάτι των ονείρων του. Τη μεγαλύτερη ζήτηση σε αυτές της γλαμουρ περιοχές έχουν τα σπίτια 4 υπνοδωματίων με πισίνα σε ολόκληρο οικόπεδο. Οι τιμές των πλείστων τέτοιων πράξεων κυμαίνονται μεταξύ 1 – 2.5 εκ. ευρώ
Σύμφωνα με το γραφείο Αντώνης Λοϊζου οι αγοραστές σε αυτές τις περιοχές είναι σχεδόν αποκλειστικά Κύπριοι, κυρίως μεγαλοδικηγόροι, γιατροί, λογιστές και τρανοί επιχειρηματίες. Εκτός από το πρεστίζ που προσφέρουν αυτές οι περιοχές, οι εκλεκτικοί αγοραστές, τις επιλέγουν με βάση τις υπηρεσίες που προσφέρονται εκεί, καθώς και την τοποθεσία σε σχέση με την εργασία τους.

Λευκωσία
Στην Έγκωμη για ασφάλεια
Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Στροβολίδη, η πιο ακριβή περιοχή στη Λευκωσία είναι η Έγκωμη, όπου οι τιμές για αγορά τεμαχίου γης κινούνται από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και άνω. Την ίδια στιγμή, οι τιμές για αγορά διαμερίσματος κυμαίνονται γύρω στις 4.000 ευρώ και για αγορά κατοικίας γύρω στις 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την ανέγερση μιας κατοικίας 250 τετραγωνικών μέτρων στην Έγκωμη υπολογίζεται ότι χρειάζονται περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τιμής διαδραματίζει η ακριβής περιοχή, η εγγύτητά του σε σχολεία και άλλες υπηρεσίες, καθώς και η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την οικοδόμηση.
Από τις πιο ακριβές περιοχές της Έγκωμης θεωρείται αυτή πλησίον του ξενοδοχείου Hilton Park και ακολουθεί η περιοχή κοντά στην Αμερικάνικη πρεσβεία, ενδεχομένως όπως είπε ο κ. Στροβολίδης για λόγους ασφάλειας.
Λεμεσός
Το τερπνο μετά του ωφελήμου
Διαθέτοντας το λιμάνι της χώρας η Λεμεσός έχει καταφέρει ανέκαθεν να διατηρεί τις τιμές των ανικήτων της σε πολύ υψηλά επίπεδα, όντας το επίκεντρο των εμπορικών συναλλαγών. Απο τη μία το παραλιακό μέτωπο της πόλης και από την άλλη οι επενδύσεις των ξένων, Ρώσων ως επί το πλείστο, επιχειρηματιών, εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων στα ύψη.
Σύμφωνα με κτηματομεσιτικά γραφεία, η τιμή για αγορά ακινήτου στην παραλιακή ζώνη της πόλης, με θέα τη θάλασσα, ανέρχεται γύρω στις 12.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Κατ’ επέκταση μία κατοικία 200 τ.μ. κοστολογείται περίπου στα 2,4 εκ. ευρώ.
Πάφος
Πολυτέλεια σε προσφορά
Όσοι ενδιαφέρονται για πολυτελείς κατοικίες, υψηλών προδιαγραφών και απαράμιλης θέας, η πιο hot περιοχή στην Πάφο είναι η Πέγεια. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικά γραφεία στην επαρχία Πάφου, πολλές πολυτελείς κατοικίες είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες στην περιοχή και μάλιστα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ότι διατίθεντο στην αρχή. Όπως αναφέρουν, ο βασικότερος λόγος είναι ότι πολλοί ξένοι ιδιοκτήτες τις πούλησαν τους καταστασκευαστές και έφυγαν από την χώρα λόγω οικονομικής κρίσης.
Λάρνακα
Νέα project νέο πρεστίζ
Μεγαλύτερη ασφάλεια για επενδύσεις στη Λάρνακα πρόσφερε η κατασκευή του νέου αεροδρομίου της πόλης. Η αύξηση που σημειώθηκε στις τιμές των ακινήτων δεν πέρασε απαρατήρηση με τα σκήπρα της πιο high περιοχής να παραμένουν στην Φανερωμένη. Η νέα μαρίνα, το λιμάνι και το νέο project του 5αστερου ξενοδοχείου στις Φοινικούδες αναμένεται ότι θα ενισχύσουν το πρεστίζ της περιοχής και κατ΄ έκταση τις τιμές.

Στους (γκλάμουρ) δρόμους του κόσμους
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η λεωφόρος Princess Grace, στο Μονακό, αποτελώντας την πιο ακριβή οδό στον κόσμο. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στα 17.750 δολάρια. Στη συγκεκριμένη οδό έχουν αγοράσει ακίνητα Ρώσοι ολιγάρχες, σεΐχηδες της Μέσης Ανατολής, όπως και βασιλικές προσωπικότητες του Μονακό.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οδός Severn, στο Χογκ Κογκ, με τιμή ακινήτου στα 11.200 δολάρια ανά τ.μ. Η λίστα περιλαμβάνει δύο αμερικανικές οδούς, την Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης (στην τρίτη θέση, με 7.500 δολάρια ανά τ.μ.) και την Carolwood Drive, στο Μπέβερλι Χιλς (στην όγδοη θέση, με τιμή ανά τ.μ. στα 2.803 δολάρια).

Η Kensington Palace Gardens, στο Λονδίνο χαρακτηρίζεται ως «ο δρόμος των δισεκατομμυριούχων» και όχι άδικα καθώς η μέση τιμή κυμαίνεται στα 7.196 δολάρια ανά τετραγωνικό. Μάλιστα, ορισμένες κατοικίες στη συγκεκριμένη οδό έχουν πωληθεί στις υψηλότερες τιμές ανά τον κόσμο.Στην έκτη θέση βρίσκεται η ακριβότερη οδός της Μόσχας, η Ostozhenka, με 3.378 δολάρια ανά τ.μ. Ακολουθεί η Via Suvretta στο Σεν Μόρις, η πιο ακριβή οδός στην Ελβετία. Πολλοί δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στη συγκεκριμένη οδό, συμπεριλαμβανομένου και του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τις δύο τελευταίες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν η Wolseley Road στο Σίδνεϊ (2.616 δολάρια ανά τ.μ.) και η οδός Altamount, στο Μουμπάι της Ινδίας (2.336 δολάρια ανά τ.μ.).