Monday, August 2, 2010

Οδηγός για αγοραστές διαμερισμάτων

Το RICS Κύπρου παρατηρεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις ενέργειες ορισμένων ατόμων, τα οποία συστηματικά εκμεταλλεύονται τους αγοραστές ακινήτων.

Από την άλλη, ένα ποσοστό αγοραστών είναι απρόθυμοι να πληρώσουν τους κατάλληλους συμβούλους, όπως για παράδειγμα δικηγόρο και εγγεγραμμένο εκτιμητή, και αυτό τους αφήνει στο έλεος του πωλητή. Ενώ υπάρχει μια συμπάθεια προς τους αγοραστές, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν να χειριστούν αυτό που μάλλον είναι η μεγαλύτερη και η πιο πολύπλοκη δοσοληψία όλης τους της ζωής χωρίς καμιά βοήθεια.

Το RICS Κύπρου θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή των αγοραστών στα ακόλουθα ζητήματα: Πρώτον, ο αγοραστής πρέπει να έχει υπόψη την τοποθεσία. Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων σε ποικίλες περιοχές, έτσι κάνετε μια έρευνα αγοράς και επιλέξετε αυτό που θεωρείται μια καλή περιοχή. Το τι είναι μια «καλή» περιοχή είναι σχετικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής κρίσης. Συγκρότημα διαμερισμάτων: Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα μικρό συγκρότημα διαμερισμάτων, ένα πενταώροφο κτήριο με 12 έως 15 μονάδες είναι ιδανικό. Μεγαλύτερες πολυκατοικίες παρουσιάζουν προβλήματα που σχετίζονται βασικά με τη διαχείρισή τους. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νουν ότι μικρότερα συγκροτήματα διαμερισμάτων έχουν ψηλότερους λογαριασμούς κοινοχρήστων. Προσπαθήστε να αποφύγετε την αγορά διαμερίσματος που βρίσκεται σε πολυκατοικία με καταστήματα στο ισόγειο, μιας και αυτά προκαλούν συνήθως μπελάδες με τα κοινόχρηστα και οχληρία. Κατάλυμα: Αποφύγετε την αγορά γκαρσονιέρας (εκτός και αν βρίσκεται σε μια κεντρική περιοχή), μιας και θα έχετε προβλήματα στη μεταπώληση και την ενοικίασή της. Τα διαμερίσματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα τριών υπνοδωματίων, με μέσο μέγεθος γύρω στα 120-130 τ.μ., και τα δύο υπνοδωματίων, 70-100 τ.μ. Στις κεντρικές περιοχές τα διαμερίσματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα ενός και δύο υπνοδωματίων.

Οι τιμές συνήθως αναφέρονται σε τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο και τυπικά περιλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους και τις καλυμμένες βεράντες. Οι μετρήσεις βασίζονται στις εξωτερικές διαστάσεις του ακινήτου, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε για ποιο εμβαδόν πληρώνετε. Πολλοί κατασκευαστές περιλαμβάνουν μέρος των κοινόχρηστων χώρων (σκάλες, ανελκυστήρες κ.τ.λ.), ενώ άλλοι περιλαμβάνουν τις ακάλυπτες βεράντες, τους αποθηκευτικούς χώρους κ.τ.λ.

Ποιότητα: Το τι είναι ένα διαμέρισμα πολυτελείας μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Αν το διαμέρισμα που θα αγοράσετε βρίσκεται υπό κατασκευή, ζητήστε από ένα εγγεγραμμένο εκτιμητή/μηχανικό να ελέγξει τις τεχνικές προδιαγραφές των υλικών και των τελειωμάτων της κατασκευής ώστε να σας εξηγήσει τη σημασία τους.

www.kathimerini.com.cy