Τα αποτελέσματα της δεύτερης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ), δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το πρώτο τρίμηνο του 2010, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων έχει καταγράψει την συμπεριφορά των τιμών/ενοικίων ακινήτων στις κύριες αστικές περιοχές ολόκληρης της Κύπρου. Οι τιμές στις κατοικίες, τόσο στα σπίτια όσο και στα διαμερίσματα, μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4.5% και 1.6% αντίστοιχα, με την μεγαλύτερη πτώση για τα σπίτια να λαμβάνει χώρα στη Λάρνακα (-6.8%) και για τα διαμερίσματα στο Παραλίμνι (-14.9%). Οι αξίες των εμπορικών ακινήτων γενικά έπεσαν σε όλες τις πόλεις κατά μέσο όρο 1.4% για τα καταστήματα και 2.9% για τις αποθήκες. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα γραφεία τα οποία παρουσίασαν άνοδο κατά μέσο όρο 1.4%, επηρεασμένα σημαντικά από τα γραφεία στη Λευκωσία που παρουσίασαν άνοδο κατά 6.1%.
Οι τιμές ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο έπεσαν για διαμερίσματα, σπίτια, και μονάδες επαγγελματικής μίσθωσης κατά 1.9%, 2.7% και 1.5% αντίστοιχα. Σε αντίθεση, τα ενοίκια σε αποθήκες και γραφεία αυξήθηκαν κατά αντίστοιχο μέσο όρο 1.0% και 2.7%.
Η συμπεριφορά των ενοικίων επιδεικνύει μια ενδιαφέρουσα διχοτομία μεταξύ της Λευκωσίας και των παράκτιων πόλεων. Τα ενοίκια για τις αποθήκες και τους χώρους γραφείων στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 10% και 12.5%, αντισταθμίζοντας την πτώση των ενοικίων στις άλλες πόλεις. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη χώρων γραφείου Κατηγορίας A σε ολόκληρη τη Λευκωσία, ειδικά χώρου που διαθέτει ευρύχωρο χώρο στάθμευσης και είναι εύκολα προσβάσιμος από τον αυτοκινητόδρομο. Το τελευταίο ισχύει επίσης για αποθηκευτικούς χώρους, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να χαμηλώσουν το κόστος διακίνησης συγκεντρώνοντας τις επιχειρήσεις τους σε κομβικά σημεία.
Σύμφωνα με τον κ Παύλο Λοΐζου MRICS, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου «Το ξεκίνημα του 2010 βρίσκει την Κύπρο να δέχεται το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς η οικονομία σημείωσε επιβράδυνση, υπάρχει μείωση στα κυβερνητικά έσοδα από τη φορολογία, και σοβαρή μείωση στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Το τελευταίο αυτό φαινόμενο οφείλεται στη μειωμένη δραστηριότητα από τους επενδυτές εξωτερικού (μείωση 80% σε σχέση με το 2005-2008) καθώς και στον περιορισμό των δανείων από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για αγορές ακινήτων και στην αλλαγή των προσδοκιών του κόσμου για τις μελλοντικές αλλαγές στις κεφαλαιακές αξίες.»
Αναφερόμενος στην απόδοση επενδύσεων, ο κ. Λοΐζου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο όρος απόδοση επενδύσεων (yield) σπάνια χρησιμοποιείται στην Κύπρο μιας και οι περισσότερες εταιρείες δε μισθώνουν τα ακίνητα τους αλλά τα κατέχουν ιδιόκτητα. Ωστόσο, οι αποδόσεις αποτελούν χρήσιμο εργαλείο το οποίο υποδηλώνει τη σχέση μεταξύ των τιμών ενοικίασης και αγοράς ακινήτων. Οι αρχικές αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων αυξήθηκαν ελαφρώς, και τώρα βρίσκονται στο 6.1% για καταστήματα, 4.7% για γραφεία και 5.0% για αποθήκες. Οι αποδόσεις στα οικιστικά ακίνητα βρίσκονται στο πολύ χαμηλό σημείο των 3.6% για τα διαμερίσματα και 2.0% για τα σπίτια, δείχνοντας ότι οι τιμές σε σχέση με τα ενοίκια παραμένουν σε πολλαπλάσιο σημαντικά πιο ψηλό από εκείνο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, παράγοντας ο οποίος δεικνύει το ότι οι τιμές πιθανός να είναι υπερτιμημένες.»
Η μεθοδολογία και τα πορίσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του RICS www.joinricsineurope.eu/en/na/view/rics-cyprus
Financialmirror.com May 19th, 2010